Åklagare Ola Björstrand ger sin bild av vad som hände på mordplatsen den 17 september 2020. Foto: Pontus Stenberg/SVT

Åklagaren om mordet: ”Den misstänkte konfronterade tre personer”

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man åtalades på torsdagen misstänkt för att ha skjutit ihjäl en 21-åring i Nyköping den 17 september förra året. Han åtalas även misstänkt för att ha försökt mörda två andra personer vid samma tillfälle.

Det var i mitten av september förra året som en 21-årig man sköts till döds vid en busshållplats i närheten av Långbergsskolan i Brandkärr i Nyköping.

I början av oktober häktades en 23-årig man i sitt frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord, två fall av försök till mord och grovt vapenbrott. Någon vecka senare kunde han gripas av polisen i Stockholmsområdet. Kort därefter häktades en 24-årig kvinna misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Mördad 21-åring i Brandkärr

De misstänkta nekar till brott

På torsdagen åtalades 23-åringen misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Enligt åtalet ska den misstänkte ha dödat en 21-årig man genom att skjuta honom. Han ska också ha försökt döda två andra personer som befann sig med mordoffret. Här yrkar åklagaren i andra hand på grovt olaga hot. Den misstänkte ska även ha använt sig av ett vapen utan att ha tillstånd till det.

Den 24-åriga kvinnan och ytterligare en man åtalas misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott. De ska enligt åtalet ha hjälpt den misstänkte 23-åringen att komma undan brotten genom att förse honom med ett flyktfordon så att han kunde åka förbi en av kontrollplatserna som satts upp av polisen under mordnatten.

Förnekar gärningarna

Peter Dahlqvist är den misstänkte 23-åringens advokat.

– Vi har idag konstaterat att han förnekar brott, säger han till SVT.

Även de två andra personerna förnekar brott, enligt åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mördad 21-åring i Brandkärr

Mer i ämnet