Foto: Kustbevakningens förundersökning

Skulle ha picknick på skärgårdsö – åtalas för intrång på militärt skyddsobjekt

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har åtalats misstänkta för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Detta efter att ha gått i land vid Askö skjutfält i Trosa skärgård, som är ett militärt skyddsobjekt.

Händelsen inträffade förra veckan, då ett sällskap med fyra vuxna och två barn gick i land på skyddsobjektet Askö skjutfält.

Sällskapet upptäcktes av Kustbevakningen som patrullerade i området.

Meddelade militären

Enligt Kustbevakningen saknade sällskapet tillstånd att vara där och en förundersökning inleddes. Även Försvarsmakten underrättades.

Samtliga fyra åtalade har erkänt. En av dem berättar i förhör att de åkt till ön för att äta lunch och ta en promenad. Han hade förvisso sett skyltarna om skyddsobjekt, men eftersom han varit på platsen många gånger tänkte han att det inte var några problem. Han hade inte gått i land om han hade förstått att det var förbjudet.

Trodde det gällde övningar

En annan i sällskapet säger att de brukar gå iland på ett annat ställe, men att det blåste för mycket för det denna gång. Hon trodde att förbudet bara gällde vid övningar.

Nu ska ärendet avgöras i Nyköpings tingsrätt.

Brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt delas upp i två svårhetsgrader. För normalfallen är straffet högst två års fängelse. Böter ska inte längre ingå i straffskalan för brott av normalgraden.

För mindre allvarliga brott gäller böter eller fängelse i högst sex månader.

Källa: Sveriges riksdag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer