Enligt rapporten tvekade vagnschefen över signalens betydelse. Foto: Dan Thun/Frilans

Trafikverkets rapport – auroraolyckan ligger på försvarsmakten

Publicerad

Nu har Trafikverket släppt sin utredning om Aurora 17-olyckan då ett tåg kolliderade med ett stridsfordon utanför Vagnhärad. Enligt deras rapport pekar orsaken till olyckan på brister hos Försvarsmakten.

Olyckan skedde i slutet på september när SJ-tåget kolliderade med ett stridsfordon som körde över tågrälsen mellan Lästringe och Vagnhärad. Lokföraren och fyra svenska soldater skadades.

– Det är väldigt tragiskt, säger Bengt Olsson, presschef trafikverket.

Inga signalfel

Enligt trafikverkets rapport var det varken fel på signal eller spåranläggningen när olyckan inträffade.

Signalen består av en lampa som lyser när det är okej att köra över och är släckt när tåget kommer. Bredvid lampan fanns även en skylt som förtydligade signalens betydelse.

Trots det körde pansarfordonet över spåret när lampan var släckt.

– Sen hade man heller inte fått ett okej från övningsledningen att köra på den här typen av väg, säger Bengt Olsson presschef Trafikverket.

Ologisk signal

Enligt trafikverkets egna rapport har signalen flera brister vilket tidigare har lett till olyckor på andra platser. Den ingår heller inte i körkortsteorin.

– Men det fanns också en instruktion bredvid järnvägsövergången vad man skulle titta på eller agera efter.

Ligger på Försvarsmakten

Enligt Trafikverket skulle även Försvarsmakten tillhandahålla personer som skulle fungera som trafikvarnare vid passager som den där olyckan skedde.

– Det hade man inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.