Nu väljer också åklagarsidan att överklaga domen mot Stå upp för Sverige-administratören. Detta i hopp om att hovrätten ska döma Eskilstunabon till ett hårdare straff Foto: SVT

Även åklagarsidan överklagar ”Stå upp för Sverige”-domen

Publicerad

Nu väljer också åklagarsidan att överklaga domen mot Stå upp för Sverige-administratören. Detta i hopp om att hovrätten ska döma Eskilstunabon till ett hårdare straff. – Vi anser att domen är för mild, säger kammaråklagare Immanuel Winbergh.

I slutet av juni dömdes den 52-årige grundaren till Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige” till villkorlig dom och dagsböter för att han inte tagit bort rasistiska kommentarer i gruppen. En dom som mannen och hans advokat har överklagat, med förhoppning om ett frikännande i hovrätten.

Även åklagarsidan väljer nu att överklaga tingsrättens dom till högre instans, även om de menar att domen i alla delar är ”välgrundad, rimlig och välavvägd.”

– Domstolens bedömningar är, precis så som vi argumenterade under rättegången, helt i linje med syftet med den så kallade BBS-lagen, säger Immanuel Winbergh.

Vill ha hårdare straff

Åklagarsidan anser att straffvärdet bör vara högre än det tingsrätten ansett, dessutom vill de låta hovrätten prova denna typ av ärende:

– Eftersom det finns få domar på detta område är det även viktigt att ge hovrätten möjligheten att pröva påföljdsfrågan fullt ut, och inte vara bunden av tingsrättens domslut i den delen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer