Avslöjade Macchiarini – under tisdagen föreläste Bengt Gerdin på Mälarsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Han avslöjade kirurgen Paolo Macchiarinis forskningsfusk på Karolinska sjukhuset. Under tisdagen föreläste professor Bengt Gerdin på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Föreläsningen på Mälarsjukhuset handlade om etik i gränslandet, om vård, forskning eller fusk.

– Problemet är inte Macchiarini, problemet finns kvar och risken finns kvar. Och vi måste vara medvetna om det, säger Bengt Gerdin till SVT Nyheter Sörmland.

”Viktiga frågor”

Petri Olivius är FoU-chef på landstinget i Sörmland. Han berättar varför de bjöd in Gerdin.

– Forskningsetik är oerhört viktiga frågor. Det är viktigt att få det belyst så nära sanningen som möjligt, säger Petri.

Från landstingets sida hoppas man att alla anställda nu ska kunna dra nytta av Bengt Gerdins kunskaper.

– Landstinget är väldigt forskningsvänligt och med stort fokus på kliniska forskningen. I och med att vi är forskningsvänliga måste vi också ha all etisk kunskap man kan tänka sig, säger Petri.

Stort intresse

Intresset för föresläsningen var stort och 50-talet åhörare fanns på plats på Mälarsjukhuset.

– Det viktigaste budskapet är att en svårt sjuk patient är väldigt utsatt. Man måste ha klart för sig att man har en välkdigt stark makt och kan förföra den personen till olika saker, betonar Bengt Gerdin.

Se inslaget från Mälarsjukhuset i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.