Bankanställd döms för att ha förskingrat miljontals kronor

Publicerad

En banktjänsteman i Sörmland döms till fängelse för grovt bedrägeri efter att hon förskingrat flera miljoner kronor från bankens kunder.

Kvinnan har under flera års tid gjort överföringar från kunders konton och satt in pengarna på sitt eget konto eller till andra personers konton, personer hon haft skuld till eller sedan fört över pengar från. Utöver det har hon lurat personer att investera i en förmånlig sparform, men i själva verket tagit pengarna själv.

Totalt handlar det om ett 70-tal överföringar och belopp på över fyra miljoner kronor.

Två års fängelse

Kvinnan har erkänt handlingarna men hävdat att hon hela tiden tänkt att betala tillbaka pengarna.

Inför rätten förklarade hon att lönen inte räckte till utgifterna och att hon blev skuldsatt. När det till slut inte gick längre började hon föra över pengar från bankkunderna. Något som pågick mellan 2013 och 2018.

Hon döms nu till två års fängelse och skadestånd på över 4 miljoner kronor, varav merparten till banken som har betalat ersättning till de drabbade kunderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.