Den slutgiltiga rösträkningen i EU-parlamentsvalet avslutades vid lunchtid på fredagen. Foto: Arkivbild

Rösträkningen till EU-valet klart – Södermanlands län blev klart sist

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 6 305 valdistrikt är räknade. Sist att bli klart var Södermanlands län.

Samtidigt som övriga län i Sverige var klara med sin rösträkning i Europaparlamentsvalet hade Södermanlands län räknat 175 av 181 valdistrikt, enligt Valmyndigheten.

Det var alltså sex valdistrikt kvar att räkna. Men sedan dröjde det inte lång tid, drygt en halvtimme, innan det var färdigräknat även i Sörmland.

EU-valet 2019

– Det har väl att göra med att vi inte jobbade igår, då det var röd dag. Men allting har gått jättebra, det har flutit på bra tycker jag, säger Rebecka Klereus, valsamordnare på länsstyrelsen. 

De tre största partierna i Sörmland är Socialdemokraterna med sina 27,59 procent, Sverigedemokraterna 17,27 procent samt Moderaterna med 16,88 procent.

Så blev rikssiffrorna

Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokratena blev de tre största partierna även i riket med 24, 17 respektive 15 procent. Liberalerna klarade gränsen med sina 4,13 procent.

Samtliga 6 305 valdistrikt är räknade men valresultatet är ännu ej fastställt, uppger Valmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet