Nils Jonsson och David Kindbom i årskurs 4 i Bryngelsskolan i Nyköping kammade hem 4000 till klasskassan. Foto: SVT

Historiskt barkbåtsrace avgjordes i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

600 barkbåtar trängdes idag i Nyköpingsån. Det var dags för världens största barkbåtstävling för fjärdeklassare.

Klockan tolv på fredagen tippade en grävskopa ut över 600 barkbåtar i Storhusfallet i Nyköping. Varje fjärdeklassare i Nyköpings kommun har själv tillverkat en egen barkbåt i träslöjden under våren.

De fem snabbaste barkbåtarna utsågs till vinnare och deras skapare vann 2.000 kronor var till klasskassan.

– Det känns bra! Jag såg den lite i forsen och trodde att det kanske skulle gå. Jag vet inte vad det var som gjorde det. Jag körde på tur, säger Tim Karlsson från Östra skolan.

Historisk lekplats

Detta är det artonde året i rad som Sörmlands Museum i samarbete med Nyköpings kommun anordnar barkbåtstävlingen. Att tävlingen handlar om barkbåtar har en koppling till Nyköpings historia. Man har nämligen hittat flera barkbåtar när man gjort arkeologiska utgrävningar i Nyköping. Vissa av de uppgrävda barkbåtarna ska tillverkats på 1300-talet.

– Barn har lekt med barkbåtar i alla tider och vi vill på ett lekfullt sätt visa hur betydande Nyköpingsån har varit för staden. Den har varit en motor i näringslivet för Nyköpings historia och skapat förutsättningar för kvarnar och sågar. Kraften i ån har drivit de här industrierna, säger Stina Eriksson, antikvarie vid Sörmlands museum som ansvarar för tävlingen.

Varje båt numreras

Varje elev fick ett unikt nummer som man skulle fästa på sin båt. Många elever valde att bränna in numret med lödpenna på träslöjden. Så när man plockade upp båtarna vid målgången kunde man snabbt se vems båt det var

– Det är fantastiskt roligt att se elevernas entusiasm. Skulle vi kunna koppla ett elverk till alla barnen och den energi de känner under tävlingen så skulle vi kunna driva hela Nyköping i en dag, tror jag, säger Stina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.