Skolan gjorde inte tillräckligt för att utreda. Foto: TT-bild

Nyköpingsskola lät bli att utreda kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Nyköping utredde inte vissa kränkningar eftersom föräldrarna till de inblandade barnen ansågs ha löst situationen. Men det befriar inte skolan från ansvar, menar barn- och elevombudet, som nu beordrar kommunen att vidta åtgärder.

En anmälan gjordes till barn- och elevombudet i februari om att en elev i Nyköpings kommun utsatts för både fysiska och psykiska kränkningar från flera andra elever. Kränkningarna ska också ha skett via sociala medier.

Barn- och elevombudet har nu prövat ärendet för att bedöma om huvudmannen, Nyköpings kommun, levt upp till sina skyldigheter när det gäller att motverka kränkningar.

Föräldrar löste situationen

Huvudmannen har uppgett att man utrett de incidenter man känt till, men att vissa händelser inte utretts, eftersom personalen fått information om att vårdnadshavarna till de två inblandade eleverna haft kontakt med varandra och själva löst situationen.

Rektorn har heller inte anmält uppgifterna om kränkande behandling till huvudmannen, eftersom vårdnadshavaren till den utsatta eleven själv tagit den kontakten.

Skolans ansvar kvarstår

Men det befriar inte skolan från ansvaret att utreda och anmäla uppgifterna om kränkningar, anser barn- och elevombudet. BEO kommer därmed fram till att skolan inte tillräckligt utrett uppgifterna om kränkande behandling.

Barn- och elevombudet förelägger huvudmannen Nyköpings kommun att senast den 29 augusti vidta åtgärder för att uppfylla skollagens krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.