Biträdande skolchef för grundskolan Johan Lindeberg menar att skolan har gjort mycket men inte tillräckligt. Foto: TT, SVT

Kommunen: ”Skolan har inte gjort tillräckligt för trakasserad elev”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med den flicka på mellanstadiet som utsattes för både kränkningar och trakasserier ska utredas av barn- och utbildningsförvaltningen. Enligt kommunen har skolan inte gjort tillräckligt och man ser väldigt allvarligt på det som hänt.

En flicka på mellanstadiet i Eskilstuna fick bland annat sina byxor neddragna i matsalen på en skola i Eskilstuna, enligt en anmälan till Skolinspektionen som nu granskars av två olika myndigheter. Och det var bara en i raden trakasserier som några jämnåriga pojkar på skolan utsatte henne för berättade hennes mamma.

Enligt skolan, där flickan gick, har man vidtagit ett stort antal åtgärder och tagit kränkningarna på allvar. Men åtgärderna har inte varit tillräckliga för att få stopp på händelserna menar kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

”Inte följt upp effekterna”

– Vår bedömning i nuläget är att skolan gjort mycket, men ändå inte gjort tillräckligt. Man har inte gjort en helhetsbedömning eller helhetsanalys av de kränkande handlingarna. Man har inte följt upp effekterna av insatserna tillräckligt väl för att säkerställa att de förhindrar fortsatta kränkningar, säger biträdande skolchef för grundskolan Johan Lindeberg.

Nu ska barn- och utbildningsförvaltningen utreda allt som hänt i ärendet och säkra att ingenting liknande sker igen.

”Ett missförstånd”

Igår sa Eskilstunas grundskolechef, Hans Ringström, att ärendet var känt sedan tidigare.

Varför har ni inte gjort någonting förrän nu?

– Nej, det var ett missförstånd. Hans blandade ihop det med ett annat ärende, säger Johan Lindeberg, biträdande skolchef för grundskolan.

Så det finns ett liknande ärende ni jobbar med just nu?

– Nej, det ärendet är någonting helt annat, säger Johan Lindeberg.

Skolans rektor meddelar att de inte kommer uttala sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer