Linda Steen stämde landstinget när hon inte fick jobb. Foto: SVT

Barnmorska vägrade aborter – nu börjar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den abortvägrande barnmorskan Linda Steen fick inget jobb på kvinnokliniken och stämde därför landstinget. Idag drar rättegången igång i Nyköpings tingsrätt.

Vi har tidigare berättat om Linda Steen som från början var utbildad sjuksköterska, och som senare vidareutbildade sig till barnmorska. Under studietiden hade hon en kontraktsanställning på en av kvinnoklinikerna i länet. Men efter att ha berättat att hon inte kunde utföra aborter på grund av sin tro fick hon inte börja jobba på kliniken.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt för det finns mycket annat jobb man kan göra som barnmorska. Man har ju stort behov av barnmorskor både i förlossningsvården och på BB, sa Linda Steen när SVT Nyheter Sörmland intervjuade henne i september 2015.

Stämmer landstinget

Med detta som grund stämde hon Landstinget Sörmland på 80.000 kronor, hon menar att de kränkt hennes samvets- och religionsfrihet. På torsdagen drar huvudförhandlingen igång i Nyköpings tingsrätt.

– Det känns spännande tycker jag. Det är bra att man testar frågan, säger Linda Steen till SVT på onsdagen.

Just nu veckopendlar hon från hemmet i Flen till Norge där hon jobbar som barnmorska, där är det nämligen tillåtet att vägra aborter.

Liknande fall i Jönköping

I november 2015 gick ett liknande fall upp i Jönköpings tingsrätt. Även där hade en barnmorska vägrat att utföra aborter, och därför blivit av med jobbet.

I det fallet vann Region Jönköping målet och i ett pressmeddelande från tingsrätten stod:  

”Tingsrätten bedömer vidare att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Tingsrätten anser därför inte att barnmorskan diskriminerats.”

Domen har dock överklagats och fallet kommer tas upp i Arbetsdomstolen någon gång under hösten. Linda Steen är ändå hoppfull inför rättegången.

– Vi får testa igen. Fallen är inte helt identiska, säger hon. 

”Näst intill absoluta likheter”

Landstinget Sörmland har nu samma ombud som Region Jönköping hade i tingsrätten

– Rent juridiskt är det näst intill absoluta likheter. Men faktaförhållandena ser olika ut, varje landsting beslutar olika om tjänstledighet och man har sina egna regelverk, säger Erik Danhard, ett av landstingets ombud.

Även Linda Steen har samma juridiska ombud som barnmorskan i Region Jönköping hade.

Under torsdagen kommer SVT Nyheter Sörmland att vara på plats och rapportera från Nyköpings tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Abortvägrare nekades jobb som barnmorska

Mer i ämnet