Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den som missköter sig kan förlora möjligheten till barnomsorg enligt de nya reglerna. Hör Jörgen Rüdeberg, biträdande förvaltningschef, om vad det innebär.

Barnomsorg på obekväm arbetstid blev för dyrt – nu skärps reglerna i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde tillfälle för barnomsorg på obekväm arbetstid avbokades i Katrineholms kommun förra året. Men kommunens kostnader för till exempel personal kvarstod. För att undvika framtida svinn planerar nu kommunen att skärpa reglerna för den som behöver barnpassning på kvällar, helger och nätter.

De 25 barn i Katrineholms kommun som fick barnomsorg på obekväm arbetstid förra året var en dyr historia för kommunen. I genomsnitt kostade omsorgen 83 000 kronor per barn – och då räknas inte barnets ordinarie förskoleplats in i ekvationen. Samtidigt var det en fjärdedel av omsorgen som inte utnyttjades, eftersom den avbokades av vårdnadshavarna.

Som ett led i att minska kostnaderna väntas nu bildningsnämnden i Katrineholms kommun fatta ett beslut om att skärpa reglerna för barnomsorg.

– Ett förtydligande av att vi i första hand förväntar oss att man löser situationen mellan vårdnadshavarna eller inom familj och vänkrets, säger Jörgen Rüdeberg, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen i Katrineholms kommun.

Kan förlora platsen

Bland annat införs nu krav på att arbetsgivaren ska intyga att den obekväma arbetstiden inte går att ändra eller minskas. Vårdnadshavare ska lämna in skriftliga intyg om att det inte finns en vän eller släkting som kan ta hand om barnet. Och om barnet ska få omsorg nattetid ska det finnas särskilda skäl till att alla andra alternativ är uttömda.

Den som missköter sig, till exempel genom att inte avboka ett omsorgspass i tid, riskerar att få rätten till den här typen av omsorg indragen.

Beslutet väntas fattas den 26 januari och de skärpta kraven börjar då gälla den 1 februari.

Den som missköter sig kan förlora rätten till barnomsorg – i videoklippet ovan hör du vad det innebär

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer