Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, om de konsekvenserna av delårsresultatet. Foto: SVT

Bättre ekonomiskt läge för Eskilstuna – men sparpaket att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommunen tidigare prognostiserat ett underskott på nära 16 miljoner kronor går kommunen nu plus med 23 miljoner kronor, det visar den andra delårsrapporten som presenterades idag. Trots det finns det fortfarande ett stort underskott i nämnderna.

Även om kommunens ekonomiska läge ser ljusare ut finns det fortfarande stora underskott i socialnämnden och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden som väntas gå minus 105 respektive 24,8 miljoner kronor.  

– Det handlar om att se till att göra insatser som inte drabbar våra medborgare i första hand utan försöka se över administration och projekt som inte är nödvändiga just nu. Huvudsakligt fokus är att försöka lägga sparåtgärder och insatser på den nivån, säger Jimmy Jansson (S) kommunalråd.

”Ett stort sparpaket”

Kommunen arbetar med ett åtgärdspaket som berör hela organisationen för att stoppa kostnadsutvecklingen.

– Det är ett stort sparpaket, vi har ett som är övergripande för kommunen där man ska lägga ner projekt som inte skapar ekonomisk uppsida på sikt. Vi vidtar också försiktighet med att rekrytera nytt och att göra inköp, säger Jimmy Jansson. 

Skola och äldreomsorg undantagna

I nuläget är skola och äldreomsorg undantagna när det kommer till inköpsstopp och nyrekrytering. Om man inte lyckas nå målen menar Jimmy Jansson att det finns en risk att just skola och äldreomsorg kan drabbas.

– Det kan vi aldrig acceptera från den politiska majoriteten. Alla måste bidra och vi ser ju nu att det rör sig svagt men i rätt riktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.