Beatrice Ask (M). Arkivbild. Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Toppolitikern Beatrice Ask blir ny landshövding i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har utsett moderata toppolitikern Beatrice Ask till ny landshövding i Södermanlands län från och med årsskiftet.

Uppdraget sträcker sig till och med 31 mars 2023. Beatrice Ask efterträder Liselott Hagberg, som suttit på posten sedan 2012.

– Beatrice Ask är en mycket erfaren politiker med bland annat elva års erfarenhet som statsråd. Efter många år i rikspolitiken blir hon nu landshövding i Södermanlands län, inledningsvis till och med 31 mars 2023. Beatrice Asks erfarenhet och kompetens gör att regeringen beslutat att utse henne till landshövding i Södermanlands län, säger civilminister Lena Micko i ett pressmeddelande.

”Kommer bli mycket Nyköping fram över”

Beatrice Ask är riksdagsledamot och ålderspresident i riksdagen. Mellan 1991 och 1994 var hon skolminister och mellan 2006 och 2014 var hon justitieminister. Sörmland är ett län som hon har kopplingar till, då hon bland annat har ett fritidshus i Björkvik.

Kommer du bo i Sörmland?

– Jag måste ju naturligtvis ianspråkta bostaden i residensen och självklart kommer jag att vara så mycket som möjligt i Sörmland. Sen har jag kvar min lägenhet i Stockholm men det kommer bli mycket Nyköping fram över, säger hon till SVT Sörmland.

Vill sätta Sörmland på kartan

Vad ser du för utmaningar i Sörmland framöver?

– Sörmland är Stockholmsregionens närmsta granne men är lite okänd. Vi måste sätta Sörmland på kartan och se till att fler kommer i arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer