Kustbevakningen kallades till Oxelösunds hamn efter det befarande oljeläckaget. Foto: Pontus StenbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Befarat oljeutsläpp i Oxelösund visade sig vara sot

Publicerad

Ett misstänkt läckage av tjockolja fick räddningstjänsten att rycka ut till Oxelösunds hamn på fredagen. Men enligt Kustbevakningen var det inte olja – utan sot i större mängder.

Räddningstjänsten fick larmet vid halv tvåtiden på fredagens eftermiddag om ett misstänkt oljeutsläpp vid Motorbåtsklubben i Oxelösund.

Man befarade att det kunde vara tjockolja från något fartyg i den närbelägna hamnen.

– Vi vet inte än hur stora mängder olja det rör sig om, sa Henrik Dewoon Thorén från räddningstjänsten i Nyköping när man skulle påbörja arbetet med att ta upp oljan.

Har ingen förklaring

Kustbevakningen kallades också till hamnen, men de kunde konstatera att det med största sannolikhet inte rörde sig om tjockolja, utan om sot i större mängder.

De senaste dagarna har de sett liknande utsläpp även på flera platser i Stockholms skärgård, och Kustbevakningen har ingen förklaring.

– Sot i vattnet är i sig inte konstigt. Det förekommer hela tiden, från avgaser och liknande. Men det som är lite konstigt i det här är att vi ser det på så många ställen samtidigt, säger Kalle Isaksson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Sot inte miljöfarligt

Kustbevakningen håller nu på med en operation i Jungfrufjärden där man skickat prover på analys.

– Vi försöker lista ut vad det här är. Vi konstaterar på flera ställen att det inte är olja utan sot. Och det är vi glada för, eftersom sot inte är farligt för miljön. Men vi kan inte helt utesluta att det kan vara olja på vissa ställen, säger Kalle Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer