Nu är det beslutat att Djulö skola ska rivas. Foto: SVT

Djulö skola räddas och flyttas

Uppdaterad
Publicerad
Den rivninsghotade Djulö skola i Katrineholm räddas – och flyttas till Dufweholms herrgård. Det beskedet gavs idag av kommunen och herrgårdens ägare.

– Det här är en fantastisk nyhet för våra invånare och utvecklingen av Katrineholms kommun. Det är positivt att vi hittat en gemensam lösning tillsammans med Dufweholms herrgård – och viktigast av allt är att skolans skick nu kommer bli ännu bättre och samtidigt stanna kvar inom kommunens gränser, säger samhällsbyggnadschef Lars Hågbrandt i ett pressmeddelande.

De gamla skolbyggnaderna vid Djulöområdet i utkanten av Katrineholm har länge varit på tapeten. De byggdes redan på 1800-talet, men har inte haft någon skolverksamhet på årtionden.

Eftersom marken är attraktiv beslutade kommunstyrelsen att bygganderna skulle rivas för att ge plats åt nya bostäder. Det väckte dock starka reaktioner, och många katrineholmare engagerade sig för att rädda de gamla byggnaderna.

Erbjöds en fristad

Även Sörmlands muséer och Svenska byggnadsvårdsföreningen tyckte att byggnaderna skulle bevaras.

I april i år gick ägaren till Dufweholms herrgård, Fredrik Åström, ut och erbjöd den gamla skolan en fristad.

Och idag stod det alltså klart att Åström och Katrineholms kommun kommit överens om att flytta samtliga tre byggnander till herrgårdsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer