Betesförmedlingen innebär dubbel nytta – samtidigt som djuren får foder gynnas naturvärden och artikedom av att mer mark betas.

Betesförmedling startar efter extremtorkan

Publicerad

Den extrema torkan och bristen på foder åt många djur har fått länsstyrelsen i Sörmland att starta betesförmedling.

Den markägare som har bete att erbjuda kan anmäla sig till betesförmedlingen med kontaktuppgifter och information om vad för slags betesmark man har och var den finns. Den som har behov av bete för sina djur kan sedan själv ta kontakt.

– Det som fick oss att göra det här är den ansträngda situation som råder, med torka och brist på foder åt många djur – samtidigt som det finns mycket mark som inte används för bete, säger Johan Moberg, på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Bete gynnar artrikedom

Förutom att det är positivt för djuren och djurägarna, finns det även flera nyttoaspekter i att mer mark blir betad.

– Det är viktigt för de värden man förknippar med landsbygden att marker betas. Jag tror att det uppfattas som väldigt positivt att djur är ute och betar. Så det finns estetiska värden i det. Men också naturvärden. Betesmarker är ett ekosystem som minskat väldigt kraftigt, eftersom vi ställt om hur vi brukar jorden. Särskilt kor är bra på att hålla markerna öppna, och det finns många arter som gynnas av att marker betas, förklarar Johan Moberg.

Det kan även finnas kulturmiljövärden, till exempel fornlämningar, som görs synliga om marken runt omkring betas.

Flera som anmält sig

Det var på måndagen som betesförmedlingen lades ut på länsstyrelsens webbplats.

– Dagen efter var det två stycken som hade anmält sig. Men nu är det ganska många, säger Johan Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.