Betonggrund ligger för nära gata – måste flyttas

Det kommunala bostadsbolaget i Eskilstuna har krav på sig att bygga minst 300 hyresrätter per år, men nu är risken att ett av byggena som pågår försenas och allt beror på en felaktigt placerad betonggrund.

Vid gamla Tunafors skola ska det byggas totalt sju bostadshus. Fyra av husen ska enligt bygglovet ligga utmed Eskilsgatan, 6 meter från gatan och cykelvägen.

Sarita Hotti (S)

Betonggrunderna till två av de fyra husen är färdiga, men en av grunderna ligger bara drygt 5 meter från cykelbanan, något som stadsbyggnadsnämnden inte accepterar.

– Det vi har att pröva är om det är en mindre avvikelse från detaljplanen eller inte. Vi har gjort bedömningen att det inte är en mindre avvikelse, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

85 cm kostar 1,7 miljoner kronor

Betonggrunden är placerad 5,15 meter från gatan, vilket är 85 centimeter fel i förhållande till bygglovsbeslutet.

– Vi tyckte kanske inte att det var så stor avvikelse som det nu visar sig vara enligt stadsbyggnadsnämnden när de nu prövat det här ärendet, säger Bertil Andersson (M), ordförande i Eskilstuna kommunfastigheters styrelse.

Husen byggs på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget som  begärt att få behålla grunden där den är. Att flytta den skulle  kosta 1,7 miljoner kronor och även förlänga byggtiden. Men politikerna i stadsbyggnadsnämnden säger att den måste flyttas.

– Det är inget problem för oss egentligen för det är ju underentreprenören som får ta tag i det här. Vi ville hjälpa till för att kanske undvika en extra kostnad som skulle drabba någon. Det drabbar inte oss utan något försäkringsbolag eller underleverantören, säger Bertil Andersson.

Måste flyttas

Att låta betonggrunden ligga där den ligger är inget alternativ enligt Sarita Hotti:

– Man kan tycka det ur rent ekonomiskt perspektiv eller om man tittar på det tidsmässigt. Men skulle vi göra det blir det prejudicerande, och byggherrar kan välja var de vill lägga sin fastighet. Då behöver vi inte jobba med detaljplaner överhuvudtaget, då blir det lite fritt att ställa ett hus där man tycker att det passar.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer