Bio för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

I morgon kommer Eskilstunas hemlösa EU-migranter att bjudas på bio. Det är en ideell förening som anordnar filmvisningen och syftet är att det ska vara hälsofrämjande och bildande.

Det är den ideella föreningen En bättre chans som engagerar sig på olika sätt för hemlösa EU-migranter i Eskilstuna som står bakom filmvisningen.

– Det var en av våra medlemmar från Rumänien som berättade för vår ordförande att han inte visste något om sin historia. De pratade om andra världskriget och han hade hört talas om en man som hette Hitler och som var dum men mer visste han inte. Han ville veta mer om både sin historia och om Europas historia, berättar Emma Gustafsson från föreningen En bättre chans.

Det var då idén om att visa en film om romernas historia föddes. Kulturföreningen Royal ställde upp med lokal och Eskilstuna stadsbibliotek lånade ut en film.

– Den heter ”12:08 Öster om Bukarest” och den handlar om revolutionen i Rumänien. Det är en svart komedi om hur man mitt i all misär lyckades hitta medmänsklighet och humor, säger Emma Gustafsson.

Biobesökarna kommer att bjudas på popcorn och läsk och man hoppas att visningen blir ett startskott för ett informationsutbyte.

– Med lite information och kommunikation kommer vi att bygga broar, säger Emma Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.