Det är tillfälligt stopp för tankning av biogas vid Rosenholm i Katrineholm. Foto: SVT

Biogasmack trasig – sophämtning kan försenas

Uppdaterad
Publicerad

Sophämtningen i Katrineholm, Flen och Vingåker löper stor risk att bli försenad efter ett haveri på biogasmacken i Katrineholm. Anläggningen väntas vara stängd veckan ut.

Det var under måndagen som macken i utkanten av Katrineholm skulle repareras efter att ha krånglat under en veckas tid. Men när den skulle återstartas så uppstod ett större haveri i anläggningen.

Det meddelade Sörmland vatten via ett pressmeddelande vid 20-tiden på måndagskvällen.

Tre kommuner drabbas

Sörmland vatten ansvarar för sophämtningen i kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker. Den aktuella macken är den enda källan till bränsle för sopbilarna i regionen.

– Tillsammans med entreprenören arbetar vi för den bästa tillfälliga lösningen så att soporna blir hämtade under tiden som biogasmacken står stilla, meddelar Emil Pantzar, driftchef renhållningen på Sörmland Vatten.

Invigdes 2009

Arbete pågår nu med att hitta nya reservdelar till biogasmacken, som invigdes 2009.

Det är oklart vilka delar av kommunerna som riskerar försenad sophämtning till följd av driftstoppet. Enligt Sörmland Vatten ska sopkärlen ändå ställas ut som vanligt i väntan på tömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.