Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blödarsjuka Birgitta Gustafsson i Eskilstuna är en av de som arrangerar en demonstration mot Försäkringskassan i helgen. Foto: SVT

Birgitta arrangerar demonstration mot Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

På lördag genomförs demonstrationer mot Försäkringskassan på åtta olika platser i Sverige. I Eskilstuna är en av arrangörerna 58-åriga Birgitta Gustafsson som tycker att myndigheten är för tuff mot svårt sjuka.

Birgitta Gustafsson lider av von Willebrands blödarsjuka, hon har artros i lederna och tar dagligen morfin mot kronisk smärta. Sedan mer än ett och ett halvt år tillbaka är hon sjukskriven på heltid.

Hennes egen sjukskrivning ifrågasätts inte, men nyligen drog Försäkringskassan in hennes handikappersättning och det gör att hennes ekonomiska situation har blivit tuffare.

– Det gör att jag troligen kommer att tvingas sälja min bil, säger hon.

Nytt regleringsbrev

Den 4 maj arrangeras demonstrationer mot Försäkringskassan i flera städer, och Birgitta är en av arrangörerna i Eskilstuna.

Ett krav är att Försäkringskassans så kallade niodagarsmål för sjukpenning tas bort. Målet, som infördes i september 2015, innebär att Försäkringskassan år 2020 inte ska betala ut mer än nio dagar sjukpenning i snitt per person och år.

Och i regeringens nya regleringsbrev till Försäkringskassan för 2019 har målet plockats bort.

– Siffran har blivit en symbol som väckt mycket oro hos människor, sade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på en presskonferens igår när Försäkringskassans nya generaldirektör presenterades.

Vill slopa försäkringsläkarna

Enligt Annika Strandhäll behövs inte niodagarsmålet längre eftersom trenden med starkt stigande sjuktal har brutits och nu istället minskar.

Birgitta Gustafsson tycker att ministerns besked är ett steg i rätt riktning, men hon är inte nöjd. Hon menar att läkarintygen måste gälla och vill att de så kallade försäkringsläkarna ska slopas.

– Jag förstår inte hur man kan göra en bedömning utan att först ha träffat människan, säger Birgitta Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet