Blixten tände eld på en skärgårdsö utanför Nyköping idag. Foto: TT

Kajakpaddlare höll elden i schack med vattenflaska

Uppdaterad
Publicerad

Blixtnedslaget gick rakt genom trädet, ner i marken och tände eld på den lilla skärgårdsön utanför Nyköping. Då ingrep en kvinna som paddlade kajak i närheten. Med sin vattenflaska bekämpade hon ensam elden.

Tärnsholmen, eller Törnsholmen som den också kallas, är en mindre ö i skärgården utan Nyköping i Sörmland. Den ligger precis på gränsen där det blir öppet vatten.

Hjälte i havskajak

Där utspelade sig idag ett drama med en kvinnlig hjälte i havskajak.

Kvinnan paddlade kajak i närheten av skärgårdsön när blixten plötsligt slog ner i ett träd på ön. Blixten gick ner i marken och tände eld på gräset intill.

Lågor slog upp i gräset

Först pyrde det i marken. Sedan började det brinna kraftigt och lågor slog upp i gräset.

Kvinnan i kajaken reagerade snabbt och larmade räddningstjänsten. Men det tar en stund för dem att packa båten och ta sig de 10-15 minutrarna ut till skärgårdsön.

Ensam mot elden – med vattenflaska

Antagligen insåg kvinnan att hon var den enda som kunde göra något åt branden i det akuta skedet. Så hon tog helt enkelt sin vattenflaska och sprang fram och tillbaka och hällde vatten på elden.

Så kämpade hon på i 20-25 minuter innan räddningstjäntsen till slut dök upp med brandbåten och kunde spruta vatten på elden med betydligt större kraft.

Tipsa oss

Den hjältemodiga kvinnan är tyvärr okänd, men om det är någon som vet vem det är får ni gärna tipsa oss på redaktionen på 011-210 100.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer