Arkiv. Förra årets torra sommar har gjort att många bönder anser att deras lönsamhet är dålig. Foto: TT

Sörmländska bönderna: Sämre lönsamhet efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka fick stora konsekvenser för de sörmländska bönderna. Även om framtidstron inom yrkesgruppen är god har den upplevda lönsamheten gått ner rejält jämfört med förra året. Det visar en stor undersökning där man tillfrågat tusen bönder.

I den årliga Lantbruksbarometern tillfrågades 1 000 bönder om hur de upplever sin tillvaro. Undersökningen visar att bönder i åldrarna mellan trettio och fyrtio år upplever bäst lönsamhet och generellt fortsätter satsningarna på solenergi att öka.

Stor minskning

Men jämfört med förra året är det bara trettio procent av de tillfrågade lantbrukarna att lönsamheten är god eller mycket god. Det är en minskning med 35 procentenheter sedan förra våren.

– Naturligtvis ser vi konsekvenserna torkan som drabbade sörmländska lantbrukare hårt förra året, säger Ida Bååth, kontorschef på LRF Konsult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.