Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden utvecklades snabbt och byggnaden gick inte att rädda. Foto: Läsarbild

Kraftig brand i väderkvarn från 1800-talet i Torshälla – gick inte att rädda

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla väderkvarnen vid Torshälla kyrka totalförstördes i en brand på måndagen. Förloppet var mycket snabbt och byggnaden från 1800-talet kunde inte räddas. Polisen har inlett en brottsutredning.

Larmet kom till SOS klockan 14.19 på måndagen. Flera enheter har skickades till platsen för att påbörja släckningsarbete.

Det var ingen större spridningsrisk, räddningstjänsten koncentrerade sig på att skydda intilliggande byggnader och lät den övertända kvarnen brinna ner till grunden.

–  Först fick vi veta att det fanns gasol inne i byggnaden så vi höll mycket avstånd till att börja med, säger insatsledare David Forsberg.

Det visade sig handla om mer ofarlig grillgasol och brandmännen kunde närma sig branden.

Väderkvarnen är från 1887 och uppfördes för att driva en verkstad som fanns i närheten. Innan dess fanns en vindsnurra på platsen. De nuvarande vingarna är från slutet av 1960-talet.

Anmälan om mordbrand

Polisen var också på platsen och samlade in vittnesuppgifter. Under eftermiddagen meddelade polisen att man varit på plats och skrivit en anmälan om mordbrand då det inte finns någon naturlig brandorsak.

Väderkvarnen på en bild från 2005. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.