Foto: SVT

Brandkärrsprojekt står modell i miljonsatsning

Publicerad

För att motverka segregation i utsatta områden satsar nu regeringen 50 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till att anställa kontaktpersoner till ungdomar. Och som modell för satsningen står området Brandkärr i Nyköping och det 14 år gamla projektet Brobyggarna.

– I skolan i miljonprogrammet Brandkärr hade 75 procent av eleverna invandrarbakgrund. Samtidigt var det ingen i personalen som hade något annat än svensk bakgrund. Då anställde vi personer som talade samma språk som barnen, säger Marco Venegas (MP), riksdagsledamot.

Tillbaka där allt började

2002 drogs projektet Brobyggarna igång i stadsdelen Brandkärr i Nyköping. En av dem som var med från starten var Marco Venegas. Han kommer från Nyköping och arbetade då som socialarbetare i Brandkärr.

Och idag var han alltså tillbaka på Brandkärrsskolan för att presentera regeringens satsning som Brobyggar-projektet stått modell för: 50 miljoner kronor för att minska segregationen i utsatta områden. Bland annat genom att just anställa personer som kan fungera som brygga mellan nyanlända ungdomar och resten av samhället.

Marco Venegas (MP) var tidigare socialarbetare i Brandkärr.

I Nyköping finns inte Brobyggarna kvar i projektform, men enligt kommunen har man fortsatt att jobba på ett liknande sätt, och inte bara inom skolan.

Kontaktperson i slalombacken

Ett annat exempel är Brandkärrsbon Kamal Ziai Raza som fungerar som kontaktperson åt ungdomar i slalombacken i Ryssbergen utanför Nyköping.

– På det sättet har jag både kontakt med dem i backen och här i Brandkärr. Där är jag skidinstruktör, här är jag kompis. Vad jag förstår tycker de att det är jätteroligt att träffa någon som de lär sig något av, säger Kamal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.