Arbetsolyckan skedde på SKF Mekan AB i Katrineholm. Foto: Love Ahlstrand/SVT

Brännskadades av flytande järn – nu straffas Katrineholmsföretaget

Publicerad

En anställd fick flytande gjutjärn över ena benet och foten och brännskadades allvarligt. Nu tvingas arbetsgivaren betala företagsbot.

Arbetsolyckan skedde den 3 maj 2017 på företaget SKF Mekan i Katrineholm.

En anställd arbetade med att göra rent ett rör vid smältugnen. Röret fylldes då med flytande järn som rann ut och ner på den anställdes ben och fot och orsakade en allvarlig brännskada.

Den anställde var under introduktion när olyckan skedde. Arbetstagaren var klädd i vanliga arbetskläder, inte metalliserade skyddskläder som tål höga temperaturer.

Har begått arbetsmiljöbrott

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har utrett ärendet och Katrineholmsföretaget får nu ett strafföreläggande om arbetsmiljöbrott.

Arbetsgivaren har åsidosatt sitt ansvar att förebygga olycksfall och av oaktsamhet orsakat arbetstagaren en allvarlig kroppsskada, anser åklagaren. Man har inte gjort någon riskbedömning, man har inte tillräckligt informerat arbetstagaren om riskerna i arbetet och inte heller gett arbetstagaren rätt skyddskläder.

Om dessa åtgärder hade vidtagits skulle olyckan sannolikt inte ha inträffat, bedömer åklagaren. SKF Mekan åläggs nu att betala 300.000 kronor i företagsbot.

Mår bra och är i tjänst

– Vi har godtagit den här företagsboten och vi kommer inte att utföra den här typen av arbetsuppgifter igen. Vi fortsätter också att se över rutiner, skyddskläder och andra typer av åtgärder. Det är viktigt för oss att man kan känna sig säker på jobbet, säger Ylva Sundholm, HR-chef på SKF Mekan i Katrineholm.

Den anställde mår nu bra och är i tjänst igen, enligt företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.