Bredbandsbristen hindrar landsbygdens företagande

Uppdaterad
Publicerad

Michael Karlsson och hans tjugo anställda får dela på en långsam bredbandsuppkoppling till sitt e-handelsföretag utanför Katrineholm. Nu överväger man att flytta verksamheten. ”Det är en ohållbar situation”, säger han.

– Om jag inte kan lösa detta med uppkopplingen, då kommer jag inte att kunna vara kvar här. Men jag vill ju vara kvar. Vi tycker att det ska gå att driva företag på landsbygden, säger företagaren Michael Karlsson.

Precis som många andra företag på landsbygden efterfrågar man bredband via fiber, som är stabilt och har hög kapacitet. Men trots en högre efterfrågan är den årliga tillväxten av fiberbredband i Sörmland bland den lägsta i landet. På landsbygden har bara några procent av befolkningen och företagen tillgång till fibernätet och då ofta genom lokala byalags försorg och skillnaderna mellan kommunerna är stora.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

20 anställda delar på 8mbit/sek

Länsstyrelsens senaste kartläggning visar att 35 procent av länets företag är anslutna till fibernätet, men på landsbygden är den siffran betydligt lägre.

I dagsläget delar exempelvis Michael Karlssons och hans medarbetare på ett adsl-abonnemang med en kapacitet på 8 mbit/s. Företaget, som säljer fröer på internet, har idag två abonnemang så att något av näten ska fungera även vid störningar, men om någon månad släcker den ena operatören ner abonnemanget helt.

– Det är ett stort problem, vi får bygga verksamheten kring vår uppkoppling. Man borde kunna verka på landet med en e-handel, vi ska ändå skicka grejerna. Men detta är väldigt tungt, man borde inte behöva flytta till stan som alla andra gör, säger Michael Karlsson.

Mobilt bredband då, är inte det ett alternativ?

– Nej jag tycker inte det. Än så länge finns inte den kapaciteten där. Jämför man en mobil lina med en fiberlina så går fiberlinan hundra gånger snabbare. Jag kommer inte att kunna vara lika effektiv med den mobila lösningen, säger Michael Karlsson.

Ny strategi ska samordna kommunerna

Regionförbundet Sörmland vill nu ta ett större grepp för att skynda på utbyggnaden. Man har tagit fram en ny bredbandsstrategi för länet till år 2020. Förhoppningen är att Sörmlands kommuner ska vilja ansluta sig till de åtgärder som förbundet föreslår. Målet är att nio av tio sörmlänningar ska ha tillgång till en näthastighet på 100 Mbit/sek om bara fem år. Bland annat vill man att samtliga kommuner ska ha bredbandsstrateger och tydliga mål kring utbyggnaden.

– Strategin är förankrad i kommunerna, men vi är medvetna om att det kommer att finnas vissa kommuner som kommer att gå sin egen väg. Men vi kommer att samordna de kommuner som vill få draghjälp med bredbandsutbyggnaden. Visionen är att alla sörmlänningar ska ha tillgång till snabb uppkoppling år 2020, säger Göran Wide, vid Regionförbundet Sörmland.

Regeringens mål i frågan är tydliga: 40 procent av alla hushåll och företag i Sverige ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2015. År 2020 bör 90 procent ha sådan tillgång.

Vill kunna vara kvar på landet

Michael Karlsson, som är beroende av en bra uppkoppling för att fortsätta driva sitt e-handelsföretag, överväger att flytta företaget antingen närmare tätorten eller till en annan kommun. Men han tycker att det känns tråkigt, för hans pappa började driva företaget som ett postorderföretag i samma lokaler för 30 år sedan.

– Vi vill kunna vara kvar på landet, men vi har svårt att växa och utveckla verksamheten när vi har de här problemen med uppkopplingen. Jag hoppas att det kommer en snabb lösning, annars vet vi inte vad vi ska göra, säger Michael Karlsson.

Har du gjort SVT:s bredbandstest?

Vill du veta hur prisvärt ditt bredband är? Svara på några enkla frågor om ditt bredband och hjälp oss kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Testet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet