Christine Fransholm är konsumentvägledare i Eskilstuna kommun. Hon anser att skyddet för konsumenter som genomgår skönhetsingrepp är för dåligt och välkomnar lagförslaget. Foto: Otilia Bogen, SVT

Nu ska konsumentskyddet vid skönhetsbehandlingar stärkas

Uppdaterad
Publicerad

Lagstödet för den som är missnöjd med resultatet efter ett skönhetsingrepp eller fick konsekvenser av behandlingen är i dag svagt. Klinikerna och salongerna lyder inte under patientskadelagen, och det räcker med en kort kurs för att få spruta in nervgift i ansiktet på människor. Men nu har regeringen föreslagit en skärpning av lagen.

– Det välkomnar jag, säger konsumentvägledaren Christine Fransholm i Eskilstuna.

– De senaste två åren har vi sett en stor ökning av personer som hör av sig till oss för att de har blivit felbehandlade och fått skador. Det bara ökar och jag tror att det kan bli ännu fler eftersom det blir vanligare med skönhetsingrepp, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare.

I klippet ovan berättar konsumentvägledaren Christine Fransholm om lagförslaget och vad det innebär för konsumenten.

Förslaget är att den som utför estetiska injektionsbehandlingar måste vara legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska.

Patientskadelagen, patientdatalagen och patientsäkerhetslagen ska gälla vid den här typen av behandlingar.

Det ska bli krav på information till kunden, betänketid och samtycke, samt att kunden måste vara minst 18 år.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2021. Inspektionen för vård och omsorg ska vara tillsynsmyndighet.

Källla: Regeringens lagrådsremiss

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.