Hör Tjeders vd Marie Svensson om vad bristen på halvledare innebär för företaget i Malmköping. Foto: Albin Aghamn

Bristen på halvledare slår mot sörmländska företag

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens brist på så kallade halvledare har orsakat produktionsstopp på stora företag som Volvo och Scania. Och även mindre företag påverkas. På Tjeders i Malmköping väcker bristen på den lilla men viktiga komponenten oro.

– Vi ser en stor risk att vi kommer att få leveransproblem i framtiden, säger företagets vd Marie Svensson.

Tjeders har ett 20-tal anställda i Malmköping och lika många till på sina kontor runt om i Sverige.

De är ett av många elektronikföretag i Sörmland som brottas dagligen på en global marknad för att få hem komponenter till sina larm- och signalsystem, som bland annat köps av Region Sörmland för att användas inom vården.

”Ett jäkla gissel”

Ett annat företag som drabbats är Leine och Linde i Strängnäs. De har 140 anställda och producerar pulsgivare till industrin.

– Vi har inte haft nåt produktionsstopp ännu och jag hoppas att vi slipper det, men det är ett jäkla gissel. Det är tack vare att vi har en så bra inköpsavdelning som vi klarat oss, säger företagets vd Per Andréason.

– Min känsla är att alla köper på sig allt de kommer över. Det känns som ett panikagerande och jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.