Foto: Polisen/Privat

Brittiske utredarens teori: Tjuvarna var ute efter juvelerna

Publicerad

De tjuvar som stal två kungakronor och ett riksäpple från Strängnäs domkyrka kommer troligen att försöka sälja kronornas juveler på svarta marknaden i Europa. Den bedömningen gör den erfarne brittiske utredaren Charles Hill i en intervju med SVT Nyheter Sörmland.

– Om juvelerna är i så gott skick som jag tror så kommer de antagligen att plockas loss från regalierna och säljas, säger Charles Hill.

Han jobbade tjugo år inom Scotland Yard och bidrog i arbetet med att hitta Edvard Munchs berömda tavla Skriet som stals från nationalmuseet i Oslo 1994.

Kan redan ha lämnat Sverige

I dag är han pensionerad, men fortsätter arbeta som privatspanare, specialiserad på att utreda konst- och antikvitetsstölder.

Enligt Hill finns det internationella ligor i Europa som har specialiserat sig på att stjäla antikviteter och juveler. Tjuvarna som stal kungaregalierna i Strängnäs domkyrka kan mycket väl redan ha lämnat Sverige i syfte att försöka sälja juvelerna på svarta marknaden, kanske i städer som Amsterdam eller Antwerpen.

– Det är där som man kan hitta folk som inte bryr sig om varifrån föremålen kommer.

”Finns inga fanatiska samlare”

Hill avfärdar däremot att stölden skulle vara ett beställningsverk från någon som vill ha kungaregalierna i sin privata samling. Han får medhåll av chefen för ett stort internationellt register över stulna konstverk.

– Enligt vår erfarenhet finns det inga fanatiska samlare som är beredda att betala vad som helst för ett känt föremål. Sånt är mycket sällsynt, säger registrets chef Will Korner.

I registret finns runt en halv miljon stulna konstverk och antikviteter, och kungaregalierna från Strängnäs domkyrka finns nu också med på listan.

– Om vi får en signal om att de har hittats kommer vi att informera svensk polis, säger Will Korner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet