Totalt har ett 50-tal äldrebrott av den här typen anmälts under året. Foto: TT

Brottsvåg mot äldre – bedragare låtsas vara barnbarn

Uppdaterad
Publicerad

Under året har en mängd äldre Eskilstuna- och Strängnäsbor fått samtal av personer som utgett sig för att vara barnbarn i behov av pengar. Polisen uppmanar nu äldre personer till försiktighet om en främling ringer på dörren.

I år handlar det om cirka 50 brottstillfällen i norra länsdelen. Den senaste nu i veckan. Då fick en 89-årig Eskilstunakvinna samtal av en okänd person som påstod sig vara kvinnans barnbarn.

– Hen sa att bilen gått sönder och att hen behövde pengar, säger Benny Ljungkvist på Eskilstunapolisen.

barnbarnsbedragare

Bluffsamtal

Kvinnan la dock på luren och ringde istället upp sin son, som sedan anmälde bluffsamtalet till polisen.

Enligt ett pressmeddelande från polisen är detta ett vanligt tillvägagångssätt och i vissa fall har äldre personer blivit av med tiotusentals kronor.

90 år eller äldre

Polisen uppmanar därför främst äldre personer att inte släppa in vem som helt i sin bostad, även om det föregåtts av ett telefonsamtal. Man ska inte heller lämna ut sitt kort eller pinkod till någon.

Hälften av de drabbade sörmlänningarna är enligt polisen 90 år eller äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

barnbarnsbedragare

Mer i ämnet