Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att man ska porta eller stänga av de som snor. Vi ska inte behöva drabbas”, säger eleven Nova Pettersson. Hör elevernas kritik i klippet ovan. Foto: SVT

Butiken tröttnade på ungdomar som snattar – portar elever på skoltid

Uppdaterad
Publicerad

Ica-butiken i Åkers styckebruk har valt att porta elever från Åkerskolan under skoltid på grund av upprepade problem med stölder i butiken.

– Det hade varit bättre om de bara bannlyst dem som faktiskt snodde, säger eleven Albin Lindqvist.

Från klockan åtta till 14:40 är det förbjudet för eleverna på Åkerskolan att handla i butiken. Butikschefen Nicklas Hoorn, som tagit beslutet, vill inte ställa upp på en bandad intervju. Men han skriver till SVT i ett mejl att han haft problem med stölder under en längre tid och att beslutet att porta elever var en sista utväg.

”Vi hade hoppats på att kunna jobba på ett mer förebyggande sätt, men eftersom det gått på tok för långt redan var vi tyvärr tvungna att agera direkt”, skriver han i ett mejl till SVT.

”Har inte råd att låta det fortsätta”

Hoorn säger att det framförallt är elever från Åkerskolan som stjäl under skoltid och att beslutet stöttas av skolan. Samtidigt menar han att lösningen inte är optimal.

”Men skulle vi låta stölderna eskalera ännu mer så skulle det drabba oss på tok för hårt ekonomiskt. Vi har helt enkelt inte råd att låta det här fortsätta.”

Har anmälts till DO

Beslutet som togs i början av oktober kommer att ligga kvar till jul. En förälder har anmält butiken till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

”Det är så klart trist att en vårdnadshavare har anmält oss dit. Men den enormt fina responsen vi fått av alla övriga betyder så otroligt mycket mer så jag är jättenöjd med beslutet.”

Hör varför eleverna är kritiska till beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.