Bild från en övervakningskamera visar hur en person stoppar en vara innanför jackan. Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk handel, menar att brottsutsattheten inom handeln är fortsatt hög. Foto: Bild från övervakningskamera/Svensk handel

Butiker i Sörmland utsätts för näst flest brott i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av alla handlare i Sörmland som svarat på Svensk handels enkät säger att de blivit utsatta för stöld, inbrott, hot eller bedrägeriförsök. Endast Örebro län har fler drabbade handlare. Det visar siffror från Svensk handels trygghetsbarometer för förra årets sista kvartal.

I landet som helhet säger mer än var tredje handlare att de har utsatts för olika typ av brott den senaste tiden. Näst värst är det i Sörmland.

– Tyvärr ser vi fortsatt inget ljus i slutet av tunneln. Dagligen utsätts handlare runt om i Sverige för stölder, hot eller till och med våld. Likt föregående år är benägenheten till att anmäla allt för låg. Dessa siffror är ett underbetyg för ansvariga myndigheter, säger Nina Jelver, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Tillträdesförbud minskar problemen

Enligt trygghetsbarometern är det främst livsmedelsbutiker, elektronikhandel och sport- och fritidsbutiker som drabbas och de allra flesta blir utsatta för stöld eller ringa stöld. Varje år stjäls det för 8,5 miljarder kronor.

Enligt Svensk handel är det lagen om tillträdesförbud som funkar bäst för att få stopp på problemen.

– Vi ser svart på vitt hur ett tillträdesförbud skapar trygghet i svenska butiker, men från Svensk Handels håll efterfrågar vi mer transparens. Allt för många ansökningar om tillträdesförbud avslås på mycket oklara grunder eller för att fällande dom saknas, vilket inte ska behövas. I tillträdesförbudet har vi ett verktyg som kan göra skillnad på riktigt. Låt oss kunna använda det fullt ut, säger Nina Jelver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.