När den nya tobakslagen träder i kraft blir det förbjudet att röka vid bland annat butiksentréer, och det är butikens ägare som ansvarar för att avhysa rökarna. Foto: TT/SVT

Butiksägarna ska avhysa rökare

Publicerad

När den nya tobakslagen börjar gälla i sommar blir rökning inte bara olagligt på uteserveringar. Förbudet gäller också alla entréer till bland annat butiker, frisérsalonger, teatrar och biografer. Och enligt länsstyrelsen är det butiksägaren som är ansvarig för att avhysa närgångna rökare.

Från och med den första juli ska den som säljer cigaretter, e-cigaretter och smaksatta stenar till vattenpipor granskas lika hårt som krögare som säljer alkohol. Men det är inte den enda förändringen som den nya lagen innebär för den som säljer tobak.

Det blir också förbjudet att röka intill alla entréer som allmänheten har tillgång till. Det gäller inte bara restauranger utan även till exempel butiker, frisérsalonger, teatrar och biografer.

Närgångna rökare

Enligt länsstyrelsen är det fastighetsägaren eller den som har nyttjanderätten – till exempel den som driver en butik – som är ansvarig för att avhysa rökare som står och bolmar intill entrén. 

Dejin Ibrahim

Men butiksägaren har ingen rätt att köra bort närgångna rökare fysiskt utan får bara be dem flytta sig. På Ica-butiken i Eskilstunastadsdelen Nyfors är ägaren tveksam till att det kommer att fungera.

-  Vi kan absolut gå ut och säga till men eftersom vi inte har befogenhet att göra något mer så blir det svårt att tillämpa lagen fullt ut, säger ägaren Marcus Håkansson.

Hårdare kontroller

Butiksägaren Dejin Ibrahim tror inte heller att det kommer bli helt enkelt att säga till folk som står och röker utanför entrén.

– Om det är en stamkund så kanske den tar åt sig och inte kommer tillbaks men man kan försöka säga till på ett fint sätt, säger Dejin Ibrahim.

Både hon och Marcus Håkansson är positiva till att den nya lagen innebär hårdare kontroller för att myndigheterna ska komma åt oseriösa tobaksförsäljare.

– Jag röker inte själv så jag tycker det är jättebra! Hoppas att det ska försvinna helt och hållet till slut, säger Dejin Ibrahim.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer