Foto: SVT

Cancerdiagnos dröjde – kvinnoklinik kritiseras

Publicerad

Ingen läkare hade patientansvar och utredningen drevs inte framåt. IVO kritiserar nu kvinnokliniken på Mälarsjukhuset och konstarerar att bristerna ledde till försenad cancerdiagnos för en kvinna.

Redan i slutet av 2013 remitterades kvinnan, som tidigare haft cancer, till kvinnokliniken. Då gjordes det bland annat en cellprovtagning, men kvinnan fick inte något svar om vad provet visade. I början av 2014 kontaktade en anhörig kvinnokliniken och efterlyste besked. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ringde då en läkare upp och sa att provet såg skumt ut.

Besvären fortsatte

Ett nytt prov togs, och kvinnan fick beskedet att det såg bra ut, vilket hon tyckte var konstigt eftersom besvären kvarstod. Kvinnan bokade då telefontid med en läkare, som dock inte ringde upp på grund av sjukdom. I stället fick kvinnan en besökstid, och nu hade det hunnit bli sommar. Hon fick en behandling mot infektion, men sökte på nytt hjälp i slutet av sommaren med fortsatt svåra underlivsbesvär.

I slutet av september fick kvinnan, enligt anmälan, veta att cellprovet som togs i början av året visade på cellförändringar.

”Jag blir helt förstörd. Varför har jag inte fått veta något, varför har ingen uppföljning gjorts?” skrev kvinnan i sin anmälan till IVO.

Söker själv svar

Nya prover togs under hösten och i början av december 2014 ringde kvinnan själv och försökte få veta vad proverna visade.

”Sköterskan säger att hon kan se att prov är klara sedan flera veckor och att läkare ska ringa upp. Ingen läkare ringer upp.” står det i anmälan.

Kort därefter hamnade kvinnan akut på sjukhus, och hon sökte då återigen svar på tidigare prover med hjälp av en anhörig.

Kvinnan beskrev att en läkare ringde upp och sa att provsvar kommit cirka en månad tidigare, och att de visade på cancer. Läkaren ska ha beklagat att ingen återkopplat eller gått vidare med behandling.

Aggressiv cancer

I början av 2015 konsteterades att kvinnan hade en aggressiv cancer som spritt sig och att det inte fanns något att göra.

Hon avled i somras.

IVO kritiserar nu kvinnokliniken på flera punkter. Man anser bland annat att utredningen av kvinnans besvär varit ”passiv”, vidare menar man att det är en brist att kvinnokliniken inte utsåg någon patientansvarig läkare som hade övergripande ansvar. IVO konstaterar att kvinnan fick träffa fyra olika läkare vid besöken på kvinnokliniken, och att läkarna ansåg att patientansvaret låg hos någon annan.

Otillräcklig bemanning

Det framkom också vid IVO:s inspektion att kvinnokliniken har ”otillräckllig bemanning” av specialistläkare och svårt att hålla kontinuitet vid läkarbesök.

IVO anser dessutom att kvinnoklinken brustit i information och patientens delaktighet.

SVT Nyheter Sörmland har sökt ansvarig på kvinnokliniken för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.