Läkarbrist var en orsak till att en svårt sjuk cancerpatient fick vänta på information och behandling på Nyköpings lasarett. Foto: SVT

Cancerbehandling fördröjdes – läkare saknades

Uppdaterad
Publicerad

En patient med en aggressiv form av cancer väntade på telefonbesked om hur behandlingen skulle gå vidare. Men ingen ringde och beskedet dröjde en månad. Då var patienten för dålig för behandling.

Patienten hade opererat bort en njure på kirurgkliniken i Nyköping på grund av en tumör förra året. Det visade sig att cancern hade spridit sig.

Skulle ge besked

En läkare berättar för IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att man vid en specialistkonferens kommit fram till att patienten kunde ha nytta av cellgiftsbehandling och att telefonbesked om det skulle ges.

LÄS MER: Mälarsjukhuset missade Marias återfall i bröstcancer

Men beskedet dröjde. Patientens tillstånd försämrades och hen fick komma till onkologen i Eskilstuna, men var då i för dåligt skick för att behandlas.

Bara en läkare

Enligt läkaren som yttrat sig till IVO berodde fördröjning på ”stora kapacitetsproblem” inom urologi, med bara en urolog i tjänst på kliniken. Läkaren säger också att den dåvarande verksamhetschefen informerades flera gånger om allvaret, men dröjde med att vidta åtgärder.

LÄS MER: Uppmanades lära sig leva med magbesvär – dog i cancer

Nuvarande verksamhetschef skriver till IVO att ”långa väntetider hos patienter med livshotande cancersjukdom är fullständigt oacceptabla”. Han uppger också att det har högsta prioritet att förstärka bemanningen och bygga upp en högkvalitativ enhet.

LÄS MER: Cancer missades – på grund av strul med remiss

IVO: Brister ligger bakom

IVO konstaterar att det är brister i verksamheten som lett till fördröjd information och behandling och påminner om att det är vårdgivarens ansvar att se till att verksamheten fungerar.

Man noterar också att nuvarande chef ser allvarligt på händelsen och prioriterar förstärkt bemanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.