Den svenska filmbranschen är hårt drabbad av coronapandemin, med inställda inspelningar och stängda biografer. Foto: Arkivbild/Tomas Oneborg/TT

Bioägaren: ”Vi kanske bara kan överleva ett antal månader”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon öppnar Sörmlands stora biografer igen. För Cinemascenens biosalonger i Katrineholm och Strängnäs rör det sig dock inte om en återöppning, då man sedan i juli har visat filmer på söndagarna. Men trots att man nu får visa fler filmer än på länge, hotas de lokala biograferna av nedläggning.

– Vi kanske bara kan överleva ett antal månader beroende på vad vi kan visa på biograferna.

Det menar Carl Stefan Rydén, veteran inom biobranschen i Sörmland och ägare till Cinemascenen som bland annat äger biograferna i Katrineholm och Strängnäs.

Han tror att om antalet föreställningar minskar och färre filmer produceras på grund av pandemin finns det risk att de lokala biograferna kan komma att stänga ned – trots att man nu öppnar igen från och med den första augusti.

Testade helgvisningar

Det var i mitten av april som biograferna stängde ned efter att coronapandemin bröt ut och inga nya filmer släpptes.

Cinemascenen valde dock att öppna för publika visningar på söndagar, något som man gjort sedan i början på juli.

– Det handlade mest om att testa publiken på hur intresserade de var att gå på någon film då och då, säger Carl Stefan Rydén.

”Man undrar hur det kommer att bli”

Men problemet kvarstår: det görs inga nya filmer. Det, tillsammans med begränsningen på 50 personer per visning ser Carl Stefan Rydén som de största utmaningarna just nu.

– Det kan vara intressant att visa klassiker. Men rapporterna visar att det är ett koncept som är jättestort i USA, men inte alls här i Sverige. Vårt hopp vilar på att det kommer nya filmer som lockar publik. När de stora filmjättarna från USA inte bidrar, hoppas jag istället att de svenska filmskaparna kan göra det istället, säger han och fortsätter:

– Man undrar ju hur det kommer att bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.