Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen, berätta vilka förändringar som kan ske nu när Sverige blir ett Natoland. Foto: SVT

Chefen för hemvärnet i Sörmland: ”Högst sannolikt att vi börjar prata engelska”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fattade regeringen beslutet att ansöka om medlemskap i Nato. Södermanlandsbataljonen, en av Sveriges hemvärnsbataljoner, tror att medlemskapet kommer att innebära fler övningar med andra medlemsländer – och då på engelska.

Vad ett Natomedlemskap kommer att innebära konkret i praktiken återstår att se, men soldater i hemvärnet kan bland annat räkna med fler övningar med andra medlemsländer.

– Till en början kommer det att genomföras operativ och strategisk försvarsplanering tillsammans med andra Natoländer. Det är för tidigt att säga vad den planeringen utmynnar i. Därefter bedömer jag att det blir mer övningsverksamhet tillsammans med andra Natoländer, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen.

Sverige och Nato

Övningar över landsgränser

Hemvärnet har redan haft gränsöverstridande övningar. I exempelvis Dalarna övade det norska hemvärnet tillsammans med det svenska och vid ett Natomedlemskap kan sådana övningar bli fler.

– Hemvärnet är framförallt till för det nationella svenska försvaret men grannländerna kan vi säkert ha samövningar med. Men jag tror inte att det blir längre bort än så, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet