Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommunalrådet Jimmy Jansson (S) berätta var det kan tänkas bli nedskärningar ifall man inte får något extra stöd. Foto: TT

Jansson krävde extrapengar till Eskilstuna i coronamöte med ministern

Uppdaterad
Publicerad

Idag höll civilministern Lena Micko (S) ett digitalt möte med 14 kommuner och 5 regioner som på olika sätt drabbats hårt av pandemin. Eskilstuna var den enda kommun från Sörmland som bjudits in.
– Vi kommer behöva ekonomisk kompensation för att vi inte ska behöva skära i skola och äldreomsorg, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Civilministern hade kallat till det digitala mötet för att dra lärdormar samt lyssna på de olika representanters erfarenheter från pandemin. Jimmy Jansson (S) tryckte mycket på de stora utmaningar som Eskilstuna står inför. Det handlar bland annat om stora ekonomiska utmaningar, hög arbetslöshet och möjliga nedskärningar.

– Jag tror dessvärre inte att vi har sett slutet, om inte ekonomin repar sig så kommer vi se ännu fler varsel och det är oroväckande, säger Jimmy Jansson.

Pandemin har ju slagit hårt mot arbetslösheten där Eskilstuna har högst arbetslöshet i länet, vad kan du säga till de Eskilstunabor som är arbetslösa?

– Man måste sätta sig i skolbänken, vi vet inte hur arbetsmarknaden ser ut när vi är igenom det här. Det bästa man kan göra är att stärka sig själv och där har vi ganska rejäla insatser till skillnad från andra kommuner, säger Jansson.

Arbetslösheten i Sörmland

Visa

Eskilstuna: 15,2 %

Flen: 14 %

Oxelösund: 12,4 %

Katrineholm: 10,3 %

Nyköping: 10 %

Vingåker: 10 % 

Strängnäs: 8,1 %

Gnesta: 6,9 %

Trosa: 5,4 %

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet