Trosa inför en rad åtgärder för att underlätta tillvaron för företag. Foto: SVT/ AFP PHOTO /NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH/NIAD-RML/HANDOUT

Så vill din kommun underlätta för företag under coronapress

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner i Sörmland har infört åtgärder för att underlätta för företag och föreningar vars verksamhet drabbas av den rådande coronapandemin.

Flen

Flen har beslutat om sänkningar eller avskrivningar rörande nio taxor. Det handlar bland annat om taxa för plan- och bygglov samt taxa för kommunens renhållning.

Kommunen har även förlängt betalningstider för hyran i sina lokaler. Dessutom har man beslutat att det ska finnas möjlighet för digitala möten för styrelser och nämnder.

Katrineholm

Katrineholms kommun har infört en rad åtgärder för både näringslivet och föreningar. Bland annat kan företag skjuta upp sina betalningar rörande exempelvis tillstånd enligt den nya tobakslagen.

Dessutom kommer kommunen inte kräva avbokningsavgifter för avbokningar som gäller kommunala lokaler.

Strängnäs

Strängnäs har infört ett åtgärdspaket som bland annat låter butiker och restauranger att flytta ut sin verksamhet på gatan samtidigt som avgiften för uteserveringarna tas bort under 2020.

Kommunen meddelar även att konferenser och möten som bokats på konferensanläggningarna inte kommer att avbokas. I övrigt betalar kommunen konferensavgiften.

De nuvarande åtgärderna kan komma att kompletteras med ytterligare insatser.

Nyköping

Företagarna i Nyköping får bland annat möjlighet att skjuta upp betalning av fakturor och hyra från kommunen i tre månader.

Kommunen ska även underlätta för uteserveringar genom att ha en snabbare hanteringar av ansökningarna och vara generösa med tillstånd.

Som en del av stödpaketet slopar kommunen även avbokningsavgiften för företag som arrangerar evenemang som är planerade i Nyköpings arenors lokaler. Och man ser även över möjligheten att hyra in personalfrån näringslivet med kort varsel för att täcka upp den stora sjukfrånvaron i kommunen.

Eskilstuna

Bland lättnaderna märks att företag kan få anstånd med avgifter som sophämtning och hyror. Kommunen ska också försöka betala fakturor till sina leverantörer så snabbt de kan, så företagen får in mer pengar i kassan.

Tillsyn och tillstånd som behövs för att företag ska kunna komma igång med verksamheter ska skyndas på, och uteserveringar ska kunna få komma igång redan nu. Dessa ska också kunna få ta större plats, eftersom efterfrågan på uteplatser förväntas öka.

Trosa

I Trosa har man nu beslutat att ta bort avgifter för planerad tillsyn och kontroll 2020. Fakturor som nu går ut till företag kommer att makuleras, och den planerade tillsynen under året kommer att utföras men inte debiteras för.

– Vi tittar på vad vi kan göra för att underlätta generellt för företagen. Det som vi snabbast kunde ta beslut för gäller serveringstillstånd, livsmedelstillstånd och sådant, säger Jonas Ivervall, näringslivschef i Trosa kommun.

Företagen erbjuds också att få dela upp fakturor för renhållning och VA. Dessutom ser kommunen till att de som vill ska kunna etablera sina uteserveringar redan nu.

– Normalt sett får man de tillstånden längre fram, men vi ser ett behov av att kunna erbjuda gäster platser utomhus. Det gäller också butiker som vill kunna erbjuda försäljning utomhus. Företag som vill lösa detta kommer att få sina ansökningar snabbehandlade, säger Ivervall.

Kommunen kommer också att försöka tidigarelägga vissa mindre investeringar, för att fler företag ska kunna fortsätta verka som under normala förhållanden. Utöver bygg- och hantverksbranschen är den här åtgärden tänkt att kunna stimulera även restaurang- och kafébranschen och handeln i stort.

Oxelösund

Även företagare i Oxelösund har möjlighet att få sina fakturor från kommunen uppdelade. Det handlar dock inte om en generell åtgärd utan varje fall bedöms enskilt. Man ska därför ta kontakt med kommunen.

Kommunen skriver även på sin webbplats att företagare har möjlighet att skjuta fram ett bokat tillsynsbesök.

Gnesta

Enligt Gnesta har företagarna i kommunen drabbats hårt av coronaviruset. Därför har kommunen beslutat att kredittiden för fakturor förlängs. Kommunen uppmanar även företagare som har frågor gällande sin faktura att kontakta ekonomienheten för en individuell bedömning.

Vingåker

Även Vingåker ger uppskov med fakturor samtidigt som kommunen ska snabbare betala företagarnas fakturor.

Kommunen har även beslutat att ta in personal från näringslivet på kort och lång sikt för att bland annat täcka upp sjukfrånvaron i kommunens verksamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet