Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Först ska 70+ vaccineras, därefter alla andra, med yngre barn som nedre åldersgräns. Men är det fritt fram att ses efter att de äldre har vaccinerats? Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland, svarar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Coronavaccinet kan snart vara här – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

Leveransen av coronavaccinet till Region Sörmland kan ske under december. Om så blir fallet kan en grupp av sörmlänningar börja vaccineras redan i början av januari. Men hur stor del av alla vacciner som kommer till Sverige som just sörmlänningarna får ta del av är ännu oklart.

Sörmlänningar utgör ungefär tre procent av landets befolkning. Det innebär att Sörmland skulle få tre procent av Sveriges alla vaccindoser om Folkhälsomyndigheten beslutar sig för att fördela vaccinerna utifrån andel befolkning.

– Eller också så går man på andel människor över 70 år och människor med underliggande sjukdomar. Då kanske det är fler än tre procent i Sörmland och vi skulle få fler doser. Vi håller just nu på att räkna hur stor andel det skulle kunna handla om, säger Mats Henningsson, hälsovalschef i Region Sörmland.

Så kommer folk att få sina vacciner

Coronavaccinet kommer att erbjudas på kommunernas särskilda boenden och på vårdcentraler. Personer som är inskrivna i hemsjukvård kommer att få hembesök av kommunen.

– Vi kan också lägga ut vissa uppdrag på dem som absolut inte kan ta sig till vårdcentralen. Det är precis som vi har gjort med influensavaccinet så det blir likadant, säger Mats Henningsson.

Region Sörmland rekommenderar att alla vaccinerar sig

Att coronavaccinet kan leda till biverkningar är inget som går att utesluta. Enligt Region Sörmland vet man heller inte hur lång tid det kan ta innan en eventuell biverkning upptäcks.

– Det beror på vilket vaccin som kommer att komma och hur vaccinationsprocessen kommer att se ut. Vi hoppas verkligen att det inte kommer att bli några biverkningar runtomkring det här utan att det kommer att gå på ett smittskyddssäkert sätt, säger Mats Henningsson.

Region Sörmland rekommenderar dock att folk inte väntar utan att så många som möjligt vaccinerar sig när vaccinet finns tillgänglig.

– Jag kan förstå att det finns en oro i form av att det kan finnas biverkningar, men jag ber gemene man att ta reda på den information som finns runt det här och vi i Regionen kommer att presentera det vi vet, säger Mats Henningsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer