Hör Hans Stoops berätta varför han tycker att cyklisterna också har rätt till Sörmlandsleden. Foto: SVT

Cykelfrämjandet går emot Sörmlandsledens vädjan: ”Alla måste kunna samsas i naturmiljön”

Publicerad

Cyklister ska inte stängas ute från Sörmlandsleden. Det anser företrädare för Cykelfrämjandet som istället vill jobba för trevligare stämning och ett ökat samarbete mellan vandrare och cyklister på leder som Sörmlandsleden. 

Hans Stoops är mountainbikecyklist och projektledare på Cykelfrämjandet. Han bor i Stockholm och har ett fritidshus utanför Trosa, alldeles intill Sörmlandsleden.

Han har följt debatten gällande cyklisters vara eller icke vara på Sörmlandsleden och tycker det är fel att stoppa en hel grupp friluftsutövare på det sätt som ledningen för Sörmlandsleden vill.

– Jag tycker att alla som utövar friluftsaktiviteter ska kunna använda leden, säger Hans Stoops.

”Vi hjälper gärna till med underhåll”

Under den närmaste tiden finns ett möte mellan Cykelfrämjandet och Sörmlandsleden inplanerat. Förhoppningen är att hitta vägar framåt.

– Vi cyklister vill gärna försöka hjälpa Sörmlandsleden att underhålla leden, säger Hans Stoops.

Hur ser du på de avtal som Sörmlandsleden har med olika markägare längs leden?

– Vi vill gärna ha en dialog med Sörmlandsleden och markägarna för att erbjuda lösningar. Tål den inte trafiken som vi ser i dag så får man kanske hitta nya dragningar för leden och det hjälper vi gärna till med, säger Hans Stoops.

I videoklippet ovan berättar Hans Stoops om hur han ser på att Sörmlandsledens vädjan gentemot cyklister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.