Det finns olika definitioner av fattigdom. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny rapport: Allt vanligare att dålig ekonomi är enda orsaken till fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

I samband med FN:s internationella fattigdomsdag presenterade i dag Stadsmissionen sin fattigdomsrapport för 2019.

– Vi ser allt oftare att enbart dålig ekonomi, utan övrig social problematik, är en orsak till att människor i dag lever i fattigdom, säger Karin Timm Östlund, kommunikationsansvarig för Stadsmissionen.

I Eskilstuna märker personalen på Stadsmissionen av samma nya fattigdomsproblematik som i övriga landet.

– Jag upplever att utsattheten har ökat. Vi delar ut matkassar till omkring 70 hushåll i veckan, till hem där det många gånger finns barn. Många som söker stöd hos oss har enbart ekonomiska problem, även om det givetvis finns fall där annan problematik lett till fattigdom, säger Tomas Lindroos, direktor på Eskilstuna Stadsmission.

Människor går hungriga

Fattigdomen har fått ny skepnad och finns överallt i dagens Sverige, äldre som inte får pensionen att räcka till drabbas, ensamstående föräldrar, unga som nyss börjat arbeta och flyttat till eget boende.

– Det kan drabba vem som helst, oftast handlar det om att man hamnar i en livskris. Skilsmässa till exempel, det kan vara mammor som arbetat deltid och plötsligt blir ensamstående och inte får ekonomin att gå ihop, säger Karin Timm Östlund.

Enligt Stadsmissionen har mellan 1-4 procent av Sveriges befolkning inte råd att äta sig mätta.

– Tidigare kom man kanske till oss för att man ville ha en guldkant på tillvaron, idag kommer människor hit för de är hungriga.

Står utanför välfärdssystemet

På Stadsmissionen tycker man sig se allt fler människor som faller mellan stolarna och utanför välfärdssystemet i Sverige.

– Normerna för försörjningsstöd har inte ändrats på 20 år, hela systemet har halkat efter utan hänsyn till de ökade levnadskostnaderna, säger Tomas Lindroos.

Kan inte alla klara sig på det försörjningsstöd som erbjuds i Sverige?

– Vi önskar att det vore så men det är inte den verkligheten vi möter, säger Karin Timm Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.