Rådande skatteregler gör att det är dyrare för företag att sponsra damlag, som Eskilstuna United, än herrlag. Nu ska finansministern Magdalena Andersson (S) titta närmare på frågan Foto: TT

Damidrott missgynnas av skatteregler – nu agerar finansministern

Uppdaterad
Publicerad

Rådande skatteregler gör att det är dyrare för företag att sponsra damlag än herrlag. Nu ska finansministern Magdalena Andersson (S) titta närmare på frågan efter att Lotta Finstorp (M) från Flen tagit upp ämnet under riksdagens frågestund.

Frågan om ojämlik sponsring har lyfts upp av Elitfotboll Dam och det handlar om att Skatteverkets regler missgynnar damlag.

Sponsringen är nämligen kopplad till en klubbs marknadsvärde och Elitfotboll Dam påpekar att damföreningars marknadsvärde ofta är lägre än herrlagens. Så om ett företag vill sponsra ett damlag med en summa som överstiger klubbens marknadsvärde räknas det istället som bidrag. Och då är det inte avdragsgillt.

Frågade finansministern

Och det är en fråga som nu nått ända fram till riksdagen och finansministern Magdalena Anderssons bord. Detta efter att riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) från Flen tagit upp Eskilstuna United som ett exempel på en klubb som kan gå miste om sponsorpengar på grund av det rådande skattesystemet, något som Altinget var först att uppmärksamma.

– Jag läste en artikel i Eskilstuna-Kuriren där ordföranden Anna Linnakallio beskrev situationen och dagens skatteregler som gör det dyrare att sponsra dam än herrlag. Det var något jag inte kände till innan och det är ju förfärligt, så jag passade på att ställa den frågan till finansministern, säger Lotta Finstorp till SVT Nyheter Sörmland.

Ska undersökas

Och finansministern välkomnade att Finstorp tog upp frågan.

– Det här är en fråga jag inte mött på tidigare men jag är väldigt glad att Lotta Finstorp tar upp den, jämlika villkor att utöva idrott för män och kvinnor är viktiga. Jag förstår att skattelagstiftningen ser ut som den gör men jag tror inte konsekvenserna av den är vad de hade hoppats på, svarade Magdalena Andersson.

– Jag kommer att gå tillbaka till finansdepartementet och be mina tjänstemän att titta närmare på frågan. Det är verkligen viktigt med jämställda villkor för män och kvinnor i alla olika verksamheter i Sverige, fortsatte Magdalena Andersson.

Följa frågan

Lotta Finstorp är nöjd över svaret från finansministern.

– Jag blev väldigt nöjd och ska fortsätta följa den här frågan. Jag är ju också engagerad inom dressyren, som är en kvinnlig sport, och därför ligger damidrott mig varmt om hjärtat. Och det är angeläget att man ser över lagstiftningen och regelverket som Skatteverket måste följa, säger Finstorp till SVT Nyheter Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.