Damm vid kraftverk översvämmad

Uppdaterad
Publicerad

Dammen vid kraftverket i Torshälla svämmade över under söndagsmorgonen. Flera dammluckor hade frusit fast. Räddningstjänsten byggde en vall för att skydda biblioteket bredvid från att bli vattenskadat.

Räddningstjänsten larmades till platsen vid 6-tiden på söndagsmorgonen.

Flera luckor till dammen Kvarnfallet hade frusit fast och då det är höga vattenflöden i Torshällaån och Eskilstunaån svämmade dammen över.

”Har byggt en vall”

– Själva dammen har runnit över och vattnet rinner vidare ut i ån. Ett tag var det ett litet hot att det skulle rinna in vatten i biblioteket, men vi har byggt en vall och då blev vi av med problemet, säger Mårten Eskilsson, räddningschef i beredskap vid Räddsam Mälardalen.

Vid 8-tiden lyckades räddningstjänsten stänga igen några dammluckor uppströms för att stoppa vattenflödet. Men det tog ytterligare någon timme innan man tinat de fastfrusna luckorna ordentligt. Vid 9.30-tiden avslutade räddningstjänsten arbetet på platsen.

Ingen byggnad eller väg skadades efter översvämningen.

Risk för fler översvämningar

SMHI har sedan tidigare utfärdat en klass 1-varning över Sörmland, då det är risk för höga vattenflöden i både små och medelstora vattendrag i länet. Bland annat berörs Svärtaån, Trosaån och Nyköpingsån av varningen.

I Eskilstuna har räddningstjänsten kontakt med de som ansvariga för regleringen av dammarna i Eskilstunaån för att se till så att inte fler svämmar över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.