Johanna Zetterberg och Annika Eriksson har fått stor uppmärksamhet för sin ambulansdans. Foto: Maria Lapenkova/SVT

Dansant på ambulansstationen

Uppdaterad
Publicerad

På ambulansstationen i Eskilstuna har personalen hittat ett nytt sätt att koppla av mellan utryckningarna. Nu händer det då och då att personalen släpper loss och dansar på lediga stunder.

Det började med att ambulanssjuksköterskorna Johanna Zetterberg och Annika Eriksson fick ett infall under en rast. De filmade ett videoklipp när de släppte loss och dansade i full ambulansmundering – ett klipp som fick snabb spridning. 

– Dagen efter hade det väl strax över 100 000 visningar bara på min Instagram, berättar Johanna Zetterberg.

Det fick fler att haka på. Bland annat en vårdcentral i Nyköping och ambulansstationen i Strängnäs. Det fick i sin tur Eskilstunas ambulanspersonal att spela in ännu ett klipp – en fingerad hjärt- och lungräddning till discodängan ”Stayin' Alive”.

Mycket allvar i jobbet

I jobbet som ambulanssjuksköterskor får de ständigt vara beredda på att möta svåra situationer som ibland kan vara livsavgörande.

– Det är ju mycket allvar i vårt jobb, och man måste även samtidigt kunna få slappna av och ha lite skoj på jobbet, få skratta och ha lite trevligt och hitta på sådana här grejer, säger Annika Eriksson.

De har också fått flera av arbetskamraterna att vara med.

– Vi har lyckats få med vår verksamhetschef på att dansa. Några personer har vi först fått tvinga, men till slut så har de kommit med och det är jätteroligt, säger Johanna Zetterberg.

Bara positiva reaktioner

De har också fått många reaktioner på sin ambulansdans.

– Vi har bara fått positiva reaktioner, ingenting negativt. När jag var uppe på hjärtintensiven och skulle hämta en patient, så kom en i personalen och och sa att hennes son varit rädd för att gå till sjukhuset. Men då visade hon klippet för honom och han tyckte det var jättekul och sa att, 'om de har så där roligt på jobbet, då kan det ju inte vara så farligt att vara på sjukhus', berättar Annika Eriksson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.