Arkivbild på kosläpp. Foto: Johan Nilsson / TT

Därför blir korna så till sig på kosläppet

Uppdaterad
Publicerad

Så här års vallfärdar folk till svenska bondgårdar för att se på kosläpp. Men varför blir korna så spralliga när de springer ut i hagen?

Linda Keeling, professor vid enheten för djurskydd vid Sveriges Lantbruksuniversitet, säger att den främsta förklaringen är att korna stått inne hela vintern och inte kunnat utföra sitt naturliga beteende fullt ut.

– Det är svårt att springa på betong för en stor ko som behöver ett visst utrymme för att kunna göra det, säger Linda Keeling.

Etablerar hierarki

Det finns forskning som visar att kornas beteende när de får komma ut så här års är kopplat till väldigt positiva känslor för djuren. Det är också en chans för dem att etablera en tydlig hierarki i flocken.

– De träffar andra kor som de inte interagerat med inne i huset och får chansen att etablera en rangordning. Därför ser man att de pressar huvudena mot varandra. De provar vem som är dominant.

Tittar gärna på glada kor

I mellersta Sverige, där Sörmland ingår, ska korna enligt lag beta utomhus i minst 90 dygn under perioden 1 april till och med 31 oktober.

Men Sveriges Mjölkbönder skulle helst se att beteskravet togs bort helt för kor som bor i öppna stallar. Svenskarna tittar gärna på glada kor, men är inte villiga att betala merkostnaden för djur på bete.

 – Det här är väldigt känsligt. Att se kor komma ut på bete är det somrigaste som finns, men det är få som vet hur det egentligen fungerar. Om konsumenten vill ha betande kor så får de betala för det, säger Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.