Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vilthandläggare, Jan-Erik Dalmo, om 48-timmarsregeln och vad som krävs för att få tillstånd att hålla viltet längre. Foto: SVT

Därför får du bara ta hand om ett skadat vilt i 48 timmar

Uppdaterad
Publicerad

För att få hålla vilt inhägnat i mer än 48 timmar krävs tillstånd från länsstyrelsen. Det är inte tillåtet att hålla det djuret längre.

– Då skulle man bryta mot jaktförordningen och då blir det någon form av jaktbrott, säger Jan-Erik Dalmo, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanland.

Men det finns de som har tillstånd, viltrehabiliterarna. De får ha viltet längre och kan även ta hand om djuret om det är skadat eller behöver växa till sig.

– Det är många som vänder sig till oss som uppmärksammat ett skadat djur och då finns det ett behov av viltrehabiliterarna som kan ta hand om vissa viltarter, säger Jan-Erik Dalmo.

Tillståndet är inte generellt för allt vilt, utan gäller bara de arter som viltrehabiliteraren är godkänd för.

– Normalt gäller tillståndet i tre år men är också personberoende, om man haft anläggningen en längre tid eller hur det ser ut. Det är från fall till fall, säger Jan-Erik Dalmo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer