Därför övar militären i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår militärövningar i Nyköping och Oxelösund. Det är eleverna på militärhögskolan som ska visa vad de går för i olika scenarier. Bland annat ett när flyktingsmugglare lägger till vid Nyköpings hamn.

– Scenariot var att det var fem personer på båten varav en var skadad. Vår uppgift var att säkra kajen och omhänderta personerna, säger Therese Hörström, kadett.

– Det är ett scenario som kan uppstå för de som gör utlandstjänst och man ser ju även vad som nu händer i Medelhavet, säger Hans Falch, major och övningsledare.

Det är sjätte gången Militärhögskolan Karlberg arrangerar övningar i Nyköpings och Oxelösunds kommun. Totalt är det omkring 500 personer som på något sätt deltar i övningarna som pågår mellan den 10 och 17 juni. Bland annat deltar kadetter, rekryter och handfull poliser, men man har även tagit in ett antal statister som ska sätta övningsdeltagarna på prov.

– Det känns på riktigt och det är svårt att avgöra vem som är civil på riktigt och civil i spelet, säger Therese Hörström.

Kränkningarna upprör

Övningarna är kadetternas sista innan examen och de förändras från år till år. Nytt för den här gången är en strid på en ö ute i skärgården. På riktigt har vi inte sett några sådana strider på svensk mark på många år, men enligt Major Hans Falch finns all anledning att vara förberedd.

– Vi har ju haft kränkningar och det är för jävligt att det sker mot Sverige! Vi övar i ett scenario där vi ser en ökad spänning utanför landets gränser, säger Hans Flach.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer