Rober Skoglund (s) är initiativtagare till festivalen och paraden. Foto: SVT

Datum bestämt för Vingåkers prideparad

Publicerad

Nu är datum satt för Vingåkers första prideparad – som kommer gå av stapeln på kommunens mångfaldsfestival.

Projektet går under namnet ”Vingåker for diversity” och har som mål att: ”Lyfta allas lika värde oavsett ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionsnedsättning, könsuttryck och religion”.

– Vi har breddat fokuset så att det ska innefatta alla människor. Utgångspunkten var ju HBTQ och pride, men vi har låtit det växa, säger Robert Skoglund (s), ordförande för socialnämnden och initiativtagare. Han betonar dock att det fortfarande kommer hållas en prideparad.

Marknad + festival = sant

Datum är satt till 6 maj, och infaller därmed Vingåkers marknad.

– Vi har valt att lägga det på den dagen. Då händer det andra saker och vi tror att marknadsdagen och mångfaldsfestivalen kan berika varandra, säger Robert Skoglund.

”Behöver lyfta HBT-frågor”

Vi har tidigare berättat om planerna på en prideparad i Vingåker, som kom sig efter att Robert Skoglundhört talas om ett samkönat vingåkerspar som blivit trakasserade på grund av sin kärlek.

– Vi behöver lyfta upp HBT-frågor och avdramatisera det hela, och låta alla leva här på ett naturligt sätt, sa Robert Skoglund då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.